Assalamualaikum.gif Assalamu\'alaikum pink image by syauqiyah

Terima kasih kerana sudi melayari blog akak.
Di sini akak cuba tampilkan himpunan resepi harian akak yang agak simple. Diharap ianya menjadi panduan kepada para pengunjung yang minat memasak tetapi kesuntukan masa. Koleksi resepi di blog ini sumenya resepi yang akak pernah masak, kiranya selalu masak jugakla.

Bahan2nyer pulak mudah didapati, senang di masak, pastinya sedap di makan dan menjimatkan masa untuk menyediakannya. Akak cuma guna sukatan agak2 jer, macam stail mak-mak kita. Jadi pandai2la uols nak ubahsuai untuk dapatkan hasil yang memuaskan yer.

Bagi akak, sume anak2 akak sememangnya suka masakan ibunya. Masakan hasil sentuhan tangan seorang ibu tu, sebenarnya lebih sedap dan berkat. Biarpun akak masak gitu-gitu aje, letak bahan ala kadar, tapi anak-anak dan suami makan berselera. Sedap macam mana sekalipun makanan di luar, sedap lagi masakan isteri di rumah. Sebab akak niatkan di hati untuk sediakan hidangan yang terbaik demi anak-anak dan suami tersayang.

Hepi Cooking !!!


Tempeh Goreng Berempah


Ni makanan peberet kuarga akak. Maklum jer akak nie org jawa jadi tempeh tu dah menjadi menu mingguan. Si anak dara mmg suka makan tempeh, makan tempeh ari-ari pun takpe katenye. Sedap di makan sambil tengok tv.

BAHAN-BAHAN:
(untuk 5-6 orang)

7 keping tempeh di belah dua
1 sudu besar serbuk kari daging
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu kecil serbuk jintan manis
1 sudu kecil jintan putih
1 sudu kecil ketumbar
3 sudu besar tepung jagung
2 biji telur
Sedikit garam dan perasa secukup rasa
Sedikit sebuk kunyit
Sedikit air

CARA MEMBUATNYA:
Bahan-bahan tadi hendaklah digaul mesra bersama tempeh tadi. Semasa mengaul tambahkan sedikit air untuk rempah2 tadi meresap dan kemudian pecahkan dua butir telur dan celurkan tempeh tadi kedalam bancuhan telur. Lepas itu goreng hingga garing. Lebih sedap kalo dicicah bersama sambal kicap. Siap untuk di nikmati!

SAMBAL KICAP
Bahannya:
  1. 8 biji cili padi 
  2. 3 ulas bawang putih  
  3. 1 sudu teh gula 
  4. 5 sudu makan kicap manis (cap kipas udang)   
  5. Sedikit cuka makan

    Caranya:
    Kisar cili padi, bawang putih dan gula sampai halus, Tambah kicap manis dan cuka dan kacau rata.


    No comments:

    Post a Comment