Assalamualaikum.gif Assalamu\'alaikum pink image by syauqiyah

Terima kasih kerana sudi melayari blog akak.
Di sini akak cuba tampilkan himpunan resepi harian akak yang agak simple. Diharap ianya menjadi panduan kepada para pengunjung yang minat memasak tetapi kesuntukan masa. Koleksi resepi di blog ini sumenya resepi yang akak pernah masak, kiranya selalu masak jugakla.

Bahan2nyer pulak mudah didapati, senang di masak, pastinya sedap di makan dan menjimatkan masa untuk menyediakannya. Akak cuma guna sukatan agak2 jer, macam stail mak-mak kita. Jadi pandai2la uols nak ubahsuai untuk dapatkan hasil yang memuaskan yer.

Bagi akak, sume anak2 akak sememangnya suka masakan ibunya. Masakan hasil sentuhan tangan seorang ibu tu, sebenarnya lebih sedap dan berkat. Biarpun akak masak gitu-gitu aje, letak bahan ala kadar, tapi anak-anak dan suami makan berselera. Sedap macam mana sekalipun makanan di luar, sedap lagi masakan isteri di rumah. Sebab akak niatkan di hati untuk sediakan hidangan yang terbaik demi anak-anak dan suami tersayang.

Hepi Cooking !!!


Jemput Bilis Air Panas



Akak nak kongsi resepi dr mak akak iaitu Jemput Bilis Air Panas. Jemput ni lebih dikenali dengan nama cekodok. Mmg sedap lembut aje. Bleh dicicah dgn sambal ikan bilis ataupun sos cili, anak2 akak suka sgt. Resepinye mudah aje.. tp kalau x betul2 adunannya bila digoreng ia keras/liat! Tengok nasib jugak ler kadang2 menjadi kekadang tak...tp akak ade satu idea akak tambahkan sikit minyak masak didlm adunan tepung tu supaya jemput tu jd ranggup kat luar tp lembut kat dlm :)

Bahan-bahan:
(3-4 orang)
  • 2 cawan tepung gandum
  • segenggam ikan bilis (lebih pun takpe)
  • 1 labu bawang besar dihiris2 halus
  • Sedikit  daun kucai dipotong2 kasar (ikut suka)
  • Air panas mendidih secukupnya
  • 1 tangkai cili merah di hiris(ikut suka)
  • 2 sudu besar minyak (untuk dicampurkan kedalm adunan)  
  • sedikit garam
Cara-caranya:
  1. Masukkan tepung kedalam mangkuk adunan, kemudian masukkan air panas dan sedikit garam dan minyak masak sehingga adunan menjadi agak lembut.
  2. Masukkan ikan bilis, hirisan bawang besar, daun kucai dan cili merah yang telah dihiris kemudian digaul sebati.
  3. Goreng di dalam minyak panas sehingga kekuningan dan agak garing.
  4. Angkat dan hidangkan bersama sos cili atau sambal bilis.

No comments:

Post a Comment