Resepi cendol ni hubby akak belajar sendiri dr internet dan telah bbrp kali di ubahsuai sehingga btul2 menjadi. Biasenye hubby akak buat guna 3/4 kilo tepung beras la... Maklum jer hubby akak meniaga cendol Tetapi resepi yg dipaparkan nie hanya untuk makan 4-5 org jer. Link untuk tempahan sebarang majlis keraian bleh la tengok kat sini
Bahan-bahan: ( 4-5 orang )
- 1 cawan tepung beras
- 1 sudu besar tepung jagung
- 15 helai daun pandan (utk mendptkn 3 cawan air pandan)
- secubit garam
- 1 sudu kecil air kapur
- sedikit pewarna hijau
Cara-cara membuatnya:
- masukkan semua bahan ke dalam periuk dan masak sehingga kental dan berkilat
- kacau selalu supaya tidak berketul dan hangit
- sediakan bekas yang berisi air sejuk dicampur ketulan baby ais
- masukkan cendol ke dalam acuan dan tekan ke dalam air sejuk
- kalau tak ada acuan cendol, acuan muruku atau senduk yang berlubang pun boleh juga
- tekan perlahan supaya cendol jatuh dengan elok dan cantik
- kemudian simpan cendol dengan airnya sekali di dalam peti ais
Jom kite perkena cendol
-1 cawan kacang merah rendam semalaman, pas tu rebus hingga lembut dalam periuk tekanan
-1/2 kilo pati santan segar lepas tu letak secubit garam (x perlu masak, cume tambah ketulan ais supaya tahan lebih lama skit)
-air gula melaka campur gula merah(dimasak lama lebih kurang 1 jam)
-untuk melikatkan campur dgn sedikit bancuhan tepung jagung
-pulut (option)
-tapai (option)
-durian (option)
-1/2 kilo pati santan segar lepas tu letak secubit garam (x perlu masak, cume tambah ketulan ais supaya tahan lebih lama skit)
-air gula melaka campur gula merah(dimasak lama lebih kurang 1 jam)
-untuk melikatkan campur dgn sedikit bancuhan tepung jagung
-pulut (option)
-tapai (option)
-durian (option)
teringin nak cuba resepi ini.. salam blowking..ada masa jemput singgah.. http://koleksiresepiemak.blogspot.com/
ReplyDeleteKalaubtak de air kapur boleh.ke?
ReplyDelete