Assalamualaikum.gif Assalamu\'alaikum pink image by syauqiyah

Terima kasih kerana sudi melayari blog akak.
Di sini akak cuba tampilkan himpunan resepi harian akak yang agak simple. Diharap ianya menjadi panduan kepada para pengunjung yang minat memasak tetapi kesuntukan masa. Koleksi resepi di blog ini sumenya resepi yang akak pernah masak, kiranya selalu masak jugakla.

Bahan2nyer pulak mudah didapati, senang di masak, pastinya sedap di makan dan menjimatkan masa untuk menyediakannya. Akak cuma guna sukatan agak2 jer, macam stail mak-mak kita. Jadi pandai2la uols nak ubahsuai untuk dapatkan hasil yang memuaskan yer.

Bagi akak, sume anak2 akak sememangnya suka masakan ibunya. Masakan hasil sentuhan tangan seorang ibu tu, sebenarnya lebih sedap dan berkat. Biarpun akak masak gitu-gitu aje, letak bahan ala kadar, tapi anak-anak dan suami makan berselera. Sedap macam mana sekalipun makanan di luar, sedap lagi masakan isteri di rumah. Sebab akak niatkan di hati untuk sediakan hidangan yang terbaik demi anak-anak dan suami tersayang.

Hepi Cooking !!!


Kerang Rebus

Sebenarnya ni bukan sesuai sangat jadi lauk pun. Lagi best untuk ratah.
Saper suka makan kerang rebus??? Sesetgh org suka makan Kerang Bakar. Bagi akak kerang bakar ni leceh sikit sbb kena bakar arang dulu dan kene balik2 kan kerang tu kan, itu cara tradisional. Nak bakar dalam oven boleh ker sbb akak tak penah try lg pun. Tapi kerang rebus nie sedap di makan panas2 apatah lagi kalo dicicah ngan sambal kicap. Setiap orang berbeza cara merebusnya kan...Kali nie akak nak kongsikan resepi kerang rebus yang sgt senang. Bahan2nya mmg dah ada kat dapur uols.
 
BAHAN-BAHANNYA:
1 kg kerang
7 biji cili padi yg ditumbuk kasar
5 biji bawang merah -dihiris
3 ulas bawang putih -dihiris
2 batang serai -diketuk
1 helai daun kunyit
sedikit garam
/serbuk perasa
air secukupnya


CARA MEMBUATNYA:
Masukkan kerang yang telah dibasuh bersih. Rebus bersama bawang merah, bawang putih, serai dan daun kunyit. Jangan lupa masukkan garam /serbuk perasa. Biarkan kerang masak tp jgn terlalu lama, nanti isi kerang mengecut. Kemudian angkat dan ketepikan.

BAHAN UTK MEMBUAT SAMBAL KICAP

20 biji cili padi 
1 biji tomato
1 ulas bawang putih
1 sudu makan jus limau
kicap lemak manis

KISAR SEMUA BAHAN UNTUK MEMBUAT SAMBAL KICAP DAN SESUAIKAN RASANYA. KALAU PEDAS BOLEH TAMBAHKAN SEDIKIT GULA. HIDANGKAN BERSAMA KERANG REBUS TADI.

2 comments: