Assalamualaikum.gif Assalamu\'alaikum pink image by syauqiyah

Terima kasih kerana sudi melayari blog akak.
Di sini akak cuba tampilkan himpunan resepi harian akak yang agak simple. Diharap ianya menjadi panduan kepada para pengunjung yang minat memasak tetapi kesuntukan masa. Koleksi resepi di blog ini sumenya resepi yang akak pernah masak, kiranya selalu masak jugakla.

Bahan2nyer pulak mudah didapati, senang di masak, pastinya sedap di makan dan menjimatkan masa untuk menyediakannya. Akak cuma guna sukatan agak2 jer, macam stail mak-mak kita. Jadi pandai2la uols nak ubahsuai untuk dapatkan hasil yang memuaskan yer.

Bagi akak, sume anak2 akak sememangnya suka masakan ibunya. Masakan hasil sentuhan tangan seorang ibu tu, sebenarnya lebih sedap dan berkat. Biarpun akak masak gitu-gitu aje, letak bahan ala kadar, tapi anak-anak dan suami makan berselera. Sedap macam mana sekalipun makanan di luar, sedap lagi masakan isteri di rumah. Sebab akak niatkan di hati untuk sediakan hidangan yang terbaik demi anak-anak dan suami tersayang.

Hepi Cooking !!!


Udang Goreng Lada Hitam

Hidangan mkn mlm kami sekuarga pd mlm nie ialah Udang Goreng Lada Hitam. Hubby gi pasar mlm bawak balik udang. Resepi nie sebenarnya resepi spontan tau. Apa yg ada kat dlm peti ais, akak jd kan bahan dlm masakkan udang nie. Siap x sampai 10 minit pun. Anak akak cakap sedap...perasan plak kejap...haha. Pd sesape nk try resepi nie bleh la cuba k.

Bahan-bahannya:
(4-5 orang)

1/2 kilo udang bersaiz sederhana
2 labu besar bawang merah(dipotong bulat)
3 ulas bawang putih
1 biji cili benggala merah
1 biji cili benggala hijau
1 sudu besar sos tiram
1 sudu kecil serbuk pati bilis
2 sudu besar tepung jagung 
sedikit lada hitam
minyak untuk menggoreng
sedikit gula, garam dan serbuk perasa
        Cara memasaknya:

        1. Udang dibersihkan dan ditos airnya.
        2. Tumiskan bawang putih, bawang besar, cili benggala hijau/merah dan biarkan layu sebentar. 
        3. Selepas itu masukkan udang, garam/gula/serbuk perasa/lada hitam.
        4. Kemudian masukkan pula sos tiram, serbuk pati ikan bilis dan bancuhan tepung jagung. 
        5. Kacau-kacau udang sehingga mesra dan udang kelihatan masak. 
        6. Siap untuk hidangan.

        No comments:

        Post a Comment