Resepi nie asal dari mak akak...Masa akak budak2 lg, mak akak dah selalu masak kerang Goreng Kari. Tak perlu kopek kerang, goreng ngan kulit cengkerangnya sekali....Tak perlu ragu2, sekali cuba mesti nak masak selalu :)
Bahan-bahan:
- 1 kg kerang yang telah dibersihkan
- 3 ulas bawang putih
- 6 biji bawang merah
- 1 sudu besar cili giling
- 4 sudu besar serbuk kari
- sedikit gula, garam dan serbuk perasa
- sedikit minyak masak
- sedikit daun kari(ikut suka)
Cara penyediaan :
- Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih, bawang merah, daun kari sehingga naik bau.
- Setelah itu masukkan pula cili giling dan rempah kari yg telah di bancuh dgn air.
- Tumis hingga kering dan naik minyak..
- Masukkan kerang yang telah dibersihkan dan gaul sebati.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Kacau dan gaul kerang sehingga mesra dengan bahan yg ditumis.
- Biarkan sekejap hingga kerang masak
- Siap untuk dihidang
No comments:
Post a Comment