Popia antara makanan peberet akak dan anak-anak, hubby plak x bape gemar penat gigi nak kunyahnya :). Akak cedok resepi nie kat majalah lama kemudian ubah sikit sana sini jadi lah resepi versi sendiri...Senang jer resepi ni sebenarnya.
Bahan -bahan untuk inti:
- kulit popia (bleh dpt kat pasaraya)
- 1 peket sayur campuran
- 1 batang lobak merah (potong dadu)
- 1 mangkuk kecil isi ayam (potong kecil2)
- 2 biji bawang holland ( di potong dadu)
- 2 biji cili besar (hiris halus)
- 1 sudu besar sos tiram
- minyak masak
- garam dan gula secukup rasa
Cara-cara memasak:
- Panaskan minyak dan tumiskan bawang serta cili yg di hiris sehingga naik bau.
- Kemudian masukkann sos tiram
- Masukkan ayam, sayur campuran dan lobak.
- Pastu masukkan pula garam dan sedikt gula. Biarkan masak gaul hingga mesra dan biarkan kering sekejap.
- Bila inti dah sejuk, bleh la di gulung dengan kulit popia.
- Untuk melekat, semasa proses menggulung akak lekatkan tepung jagung yg dicampur dengan sedikit .
- Lepas ni bleh la di goreng dlm api yg sederhana.
Bahan Sos:
1. Cili kering di blend
2. Bawang putih di tumbuk
4. gula
5. garam
6. cuka
7. sos cili
8. sedikit air
Cara-cara:
- Tumis bawang putih, pastu bila dah kuning masukkan cili kering.
- Masakkan cili kering sampai pecah minyak
- Masukkan sedikit air, gula,garam,cuka n sos cili..
- Sos cili tu agak2 la. Tapi jgn sampai rasa sos aje..biar masam, masin, manis, pedas sume ade
SELAMAT MENCUBA!!.
No comments:
Post a Comment